Maistuva ja ravitseva kouluruoka on avainasemassa oppilaan kasvun, kehityksen, jaksamisen ja ennen kaikkea oppimisen kannalta.
Aloitteen sisältö
Haluamme esittää tämän kuntalaisaloitteen liittyen päiväkotien ja koulujen tarjoaman ruoan laatuun, erityisesti ultraprosessoidun ruuan käytön vähentämiseen ja sen korvaamiseen puhtaista ja ravinteikkaista raaka-aineista valmistetuilla aterioilla.
Tuusulassa päiväkodeissa ja kouluissa lapsille tarjotaan ultraprosessoitua ruokaa, kuten valmisruokia, pikaruokia ja pitkälle jalostettuja elintarvikkeita. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että ultraproessoitu ruoka saattaa sisältää runsaasti lisäaineita, säilöntäaineita sekä keinotekoisia maku- ja väriaineita, jotka voivat aiheuttaa lapsille erilaisia terveysongelmia. Näitä ovat muun muassa ilmavaivat, vatsakivut, ruoansulatusongelmat, tulehdukselliset suolistosairaudet ja ihosairaudet. Lisäksi ultraprosessoidut ruoat sisältävät usein piilosokereita ja epäterveellisiä rasvoja sekä kasviöljyjä.
Ravitsemuksellisesti köyhät ultraprosessoidut ruoat voivat heikentää lasten keskittymiskykyä, energiatasoja ja jaksamista. Lapsuus ja nuoruus ovat kriittisiä aikoja fyysisen ja henkisen kehityksen kannalta, ja terveellisen, ravinteikkaan ruoan merkitys on suuri. Korkealaatuinen ravinto ei ainoastaan tue lasten terveyttä ja kehitystä, vaan myös parantaa oppimista ja hyvinvointia.
Käytännössä ultraprosessoidun ruuan erottaa siitä, jos sen ainesosaluettelossa on mainittu sellaisia raaka-aineita, joita ei juurikaan käytetä kotikeittiöissä. Niitä ovat esimerkiksi E-koodit, glukoosi-fruktoosisiirappi, maltodekstriini, proteiini-isolaatit, kovetut kasvirasvat, väriaineet, aromiaineet, täyteaineet ja emulgointiaineet.
Esimerkkejä ultraprosessoiduista ruuista:
Margariinit ja levitteet
Pakattu leipä
Sulatejuusto
Aamiaismurosekoitukset
Keksit ja valmiskakut
Makeutetut jogurtit ja rahkat
Välipalapatukat
Valmiit pakasteateriat
Instantkeitot ja -nuudelit
Hampurilaiset
Valmispitsat
Perunalastut ja juustonaksut
Virvoitusjuomat ja makeutetut juomat
Urheilujuomat
Makeiset
Monet valmiit kastikepohjat, joita käytetään, voivat olla ultraprosessoituja. Kastikepohjat, jotka valmistetaan teollisesti ja joita myydään pitkällä säilyvyysajalla, saattavat sisältää esimerkiksi seuraavia ultraprosessoiduista tuotteista tuttuja ainesosia:
Säilöntäaineet, kuten natriumbentsoaatti tai kaliumsorbaatti.
Stabilointiaineet ja emulgointiaineet, kuten karrageeni tai soijalesitiini.
Keinotekoiset tai teollisesti valmistetut makuaineet.
Väriaineet ja modifioidut tärkkelykset, jotka parantavat tekstuuria ja ulkonäköä.
Jos kastikepohja taas valmistetaan yksinkertaisista ja luonnollisista raaka-aineista, kuten öljystä, voista, mausteista ja tuoreista vihanneksista ilman lisättyjä teollisia ainesosia, sitä ei pidetä ultraprosessoituna.
Esitämme, että kunta ryhtyy toimenpiteisiin, joiden tarkoituksena on:
1) Poistaa ultraprosessoidut ruoat päiväkotien ja koulujen ruokalistoilta.
2) Korvata nämä ruoat puhtaista ja laadukkaista raaka-aineista valmistetuilla aterioilla, jotka eivät sisällä tarpeettomia lisäaineita tai liiallista prosessointia.
3) Painottaa ruokalistasuunnittelussa sesongin mukaisia, kotimaisia ja mahdollisuuksien mukaan ekologisesti tuotettuja raaka-aineita.
4) Varmistaa, että tarjottavat ateriat ovat monipuolisia, ravinteikkaita ja tukevat lasten terveyttä ja hyvinvointia.
Toivomme, että kunta ottaa huomioon lasten hyvinvoinnin ja kehityksen tärkeyden ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta päiväkoti- ja kouluruokailu edistää lasten terveyttä parhaalla mahdollisella tavalla.
Vastuuhenkilö
Henri Railonmaa
Tuusula