Maistuva ja ravitseva kouluruoka on avainasemassa oppilaan kasvun, kehityksen, jaksamisen ja ennen kaikkea oppimisen kannalta.
Aloitteen sisältö
Me allekirjoittaneet haluamme esittää tämän kuntalaisaloitteen liittyen päiväkotien ja koulujen tarjoaman ruoan laatuun, erityisesti ultraprosessoidun ruoan käytön vähentämiseen ja sen korvaamiseen laadukkaista ja ravinteikkaista raaka-aineista valmistetuilla aterioilla.
Nykyisin turkulaisissa päiväkodeissa ja kouluissa lapsille tarjotaan ultraprosessoitua ruokaa, kuten valmisruokia, pikaruokia ja pitkälle jalostettuja elintarvikkeita. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että ultraprosessoitu ruoka saattaa sisältää runsaasti lisäaineita, kuten säilöntäaineita, emulgointiaineita, sakeuttamisaineita, sekä keinotekoisia maku- ja väriaineita, jotka voivat aiheuttaa erilaisia terveysongelmia. Teollisesti tuotetun ultraprosessoidun ruoan (UPR) haitalliset vaikutukset ovat laaja-alaisia ja ne johtuvat monista eri mekanismeista.
Ultraprosessoitu ruoka vaikuttaa negatiivisesti suolistoon [Liite 1,2,3], ja ruoasta johtuvat oireet voivat ilmetä muun muassa ilmavaivoina, vatsakipuina ja ruoansulatusongelmina. Ultraprosessoidut ruoat sisältävät usein piilosokereita, epäterveellisiä rasvoja ja liiallista suolaa, mikä saattaa pitkällä aikavälillä johtaa esimerkiksi ylipainoon ja elintapasairauksiin. Aikuisilla krooniset taudit ovat lisääntyneet viime vuosikymmenten aikana, ja samankaltainen kehitys näkyy alle 18-vuotiailla. Lapset ja nuoret sairastavat enenevissä määrin ns. aikuisiän sairauksia, ja huonolaatuinen ravinto on merkittävä osa tässä yhtälössä [Liite 4].
Ravitsemuksellisesti köyhät ultraprosessoidut ruoat voivat heikentää lasten keskittymiskykyä, ja alentaa energiatasoja ja jaksamista. UPR voi lisätä ahdistuksen kaltaisia tuntemuksia ja masennusoireita, sekä stressin sietokyky saattaa heikentyä [Liite 5 ]. Lapsuus ja nuoruus ovat kriittisiä aikoja fyysisen ja henkisen kehityksen kannalta, ja terveellisen, ravinteikkaan ruoan merkitys on suuri. Korkeampi ultraprosessoitujen ruokien kulutus saattaa vaarantaa tämän kehityksen ja aiheuttaa terveydelle välttämättömien ravintoaineiden puutoksia [Liite 6]. Korkealaatuinen ravinto ei ainoastaan tue lasten terveyttä ja kehitystä, vaan myös parantaa oppimista ja hyvinvointia.
Käytännössä ultraprosessoidun ruoan erottaa siitä, jos sen ainesosaluettelossa on mainittu sellaisia raaka-aineita, joita ei juurikaan käytetä kotikeittiöissä. Niitä ovat esimerkiksi glukoosi-fruktoosisiirappi, maltodekstriini, proteiini-isolaatit, kovetut kasvirasvat, väriaineet, aromiaineet, täyteaineet ja emulgointiaineet [Liite 4].
Esimerkkejä ultraprosessoiduista ruuista:
Margariinit ja levitteet
Teollisesti tuotetut lisäaineita sisältävät leivät
Sulatejuusto
Aamiaismurosekoitukset
Keksit ja valmiskakut
Makeutetut jogurtit ja rahkat
Välipalapatukat
Makkarat ja leikkeleet
Valmiit pakasteateriat
Instant-keitot ja -nuudelit
Hampurilaiset ja nugetit
Valmispitsat
Perunalastut ja juustonaksut
Virvoitusjuomat ja makeutetut juomat
Urheilujuomat
Makeiset
Monet valmiit kastikepohjat joita käytetään, voivat olla ultraprosessoituja ja ultraprosessoidut kastikkeet ovat linkitetty terveyshaittoihin, kuten tulehdusperäisiin suolistosairauksiin [Liite 1]. Kastikepohjat, jotka valmistetaan teollisesti ja joita myydään pitkällä säilyvyysajalla, saattavat sisältää esimerkiksi seuraavia ainesosia:
Säilöntäaineet, kuten natriumbentsoaatti tai kaliumsorbaatti.
Stabilointiaineet ja emulgointiaineet, kuten karrageeni tai dikalsiumfosfaatti.
Keinotekoiset tai teollisesti valmistetut makuaineet.
Väriaineet ja muunnellut tärkkelykset, jotka parantavat tekstuuria ja ulkonäköä.
Jos kastikepohja taas valmistetaan yksinkertaisista ja luonnollisista raaka-aineista, kuten öljystä, voista, mausteista ja tuoreista vihanneksista ilman lisättyjä teollisia ainesosia, sitä ei pidetä ultraprosessoituna.
Tiistaina 21.1.2025 lounaana päiväkodeissa, perusopetuksessa ja lukiossa on ollut lisukkeena perunamuusi, ja sen sisältö oli seuraava:
Ainesosat:
Peruna (peruna, hapettumisenestoaine (NATRIUMDISULFIITTI)), maitojuoma (MAITO, D-vitamiini.), vesi, margariini (Rypsiöljy (49 %), vesi, kasvirasvat (SG-palmu ja kookos vaihtelevina osuuksina), emulgointiaineet (E471 ja E472c kasvirasvasta), suola (0,5 %), happamuudensäätöaineet (sitruunahappo, natriumkarbonaatti), aromi, A- ja D2-vitamiini, väri (beta-karoteeni). ), jodioitu suola (Suola (NaCl) väh. 99,8 %, kaliumjodidi (Kl), paakkuuntumisenestoaine (E535). Jodi lisätty kaliumjodidina).
Vaihtoehtoisesti perunamuusin voi valmistaa:
Peruna, voi (pastöroitu kerma ja suola), suola (suola, jodi), maito.
KALAMUREKE 12.2.2025 KAAREA/ TURUN PÄIVÄHOITO- JA KOULURUOKAILU
Ainesosat:
Kirjolohi (Suomalainen viljety KIRJOLOHI (Oncorhyncus mykiss).) (Suomi), maitojuoma (MAITO, D-vitamiini.), kananmuna (Pastöroitu suomalainen vapaan kanan kokoMUNAmassa (98,3%), emulgointiaineet (E471, E475), happamuudensäätöaine (Sitruunahappo), säilöntäaine (E202 Kaliumsorbaatti), suola.), perunasosejauhe (Peruna (> 88 %), suola, dekstroosi (maissi), rypsiöljy (osittain kovetettu), hiivauute, emulgointiaine (E471), hapettumisenestoaine (E300), stabilointiaine (E450), väri (E160a), happamuudensäätöaineet (E330, E331), aromi (voi). Ohjeen mukaan valmistetun muusin suolapitoisuus on noin 0,6 %.), sipuli (sipuli (Puola)), tilli (tilli), jodioitu suola (Suola (NaCl) väh. 99,8 %, kaliumjodidi (Kl), paakkuuntumisenestoaine (E535). Jodi lisätty kaliumjodidina. Yksi kilo ruokasuolaa sisä ltää 25 mg jodia), sitruunatäysmehu (Sitruunatäysmehu tiivisteestä, C-vitamiini.), sitruunapippuri (Glukoosi, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), mustapippuri, sokeri, muunnettu maissitärkkelys, sipuli, rapsiöljy, paakkuuntumisenestoaine (piidioksidi), valkosipuli, aromi (sitruuna 0,2 %).), valkopippuri (Valkopippuri jauhettu).
KALAMUREKEPIHVIT ILMAN LISÄAINEITA:
Nahattomia kalafileitä, kuten haukea, kuhaa tai ahventa, kuohu-/ruokakermaa, kananmunaa, sitruunanmehua, ruohosipulia/tilliä hienonnettuna, suolaa, rouhittua mustapippuria.
KYLMÄ TILLIKASTIKE/ 20.2.2025 KALAPUIKKOJEN LISUKKEENA KAAREA/ TURUN PÄIVÄHOITO- JA KOULURUOKAILU
Ainesosat:
Kermaviili (Pastöroitu KERMA, perunatärkkelys, hapate.), kevytmajoneesi (vesi, rapsiöljy (EU), muunnettu perunatärkkelys, KANANMUNA, sokeri, SINAPPI (vesi, SINAPINSIEMEN, sokeri, etikka, suola, mausteet), suola, etikka, stabilointiaine (E412), säilöntäaine (E202), happamuudensäätöaineet (E270, E330), väri (E160a)), kurkkusalaatti (kurkku (70 %, EU), sokeri, vesi, sipuli, paprika, suola, SINAPPI, happamuudensäätöaine (E260), SINAPINSIEMEN, muunnettu maissitärkkelys, sakeuttamisaineet (E412, E415), karamellisiirappi, aromi, säilöntäaineet (E211, E202), kurkuma), sinappi (Vesi, SINAPINSIEMEN, sokeri, suola, happamuudensäätöaine (E260), mausteet (valkosipuli, sipuli, valkopippuri), värit (E150d, E160a, E101), säilöntäaine (E211).), tilli (tilli).
KYLMÄ TILLIKASTIKE ILMAN LISÄAINEITA:
Kermaviiliä, hienonnettua tilliä, sitruunamehua (vaihtoehtoisesti sitruunapippuria), suolaa, mustapippuria (tai sitruunapippuria).
Levitteenä leivälle tarjotaan päivittäin:
Margariini laktoositon Keiju 70 (Rypsiöljy (49 %), vesi, kasvirasvat (SG-palmu ja kookos vaihtelevina osuuksina), emulgointiaineet (E471 ja E472c kasvirasvasta), suola (0,5 %), happamuudensäätöaineet (sitruunahappo, natriumkarbonaatti), aromi, A- ja D2-vitamiini, väri (beta-karoteeni)).
Vaihtoehtoisesti tällaisen levitteen tilalle voi tarjota Oivariini-tyyppistä levitettä:
Voi, vesi, rapsiöljy, suola, maitomineraalisuola ja D-vitamiini.
Esitämme, että kunta ryhtyy toimenpiteisiin, joiden tarkoituksena on:
1) Poistaa ultraprosessoidut ruoat päiväkotien ja koulujen ruokalistoilta, ja korvata nämä ruoat laadukkaista raaka-aineista valmistetuilla aterioilla, jotka eivät sisällä tarpeettomia lisäaineita tai liiallista prosessointia.
2) Painottaa ruokalistasuunnittelussa lähituotettuja, sesongin mukaisia, kotimaisia ja mahdollisuuksien mukaan myös ekologisesti tuotettuja raaka-aineita.
3) Varmistaa, että tarjottavat ateriat ovat monipuolisia, ravinteikkaita ja tukevat lasten terveyttä ja hyvinvointia.
4) Varmistaa, että tarjottavana olevien aterioiden aineosaluettelot ovat helposti saatavilla myös tulevaisuudessa.
Toivomme, että kunta ottaa huomioon lasten hyvinvoinnin ja kehityksen tärkeyden ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta päiväkoti- ja kouluruokailu edistää lasten terveyttä parhaalla mahdollisella tavalla.
LIITTEET:
[1]
Ultra-processed Foods and Risk of Crohn’s Disease and Ulcerative Colitis: A Prospective Cohort StudyLo, Chun-Han et al. Clinical Gastroenterology and Hepatology, Volume 20, Issue 6, e1323 – e1337.
[2]
Zinöcker, M. K., & Lindseth, I. A. (2018). The Western Diet–Microbiome-Host Interaction and Its Role in Metabolic Disease. Nutrients, 10(3), 365.
[3]
Marion-Letellier, R., Amamou, A., Savoye, G., & Ghosh, S. (2019). Inflammatory Bowel Diseases and Food Additives: To Add Fuel on the Flames! Nutrients, 11(5), 1111.
[4]
Levy RB, Barata MF, Leite MA, Andrade GC. How and why ultra-processed foods harm human health. Proceedings of the Nutrition Society. 2024;83(1):1-8.
[5]
Lane, M. M., Gamage, E., Travica, N., Dissanayaka, T., Ashtree, D. N., Gauci, S., Lotfaliany, M., O’Neil, A., Jacka, F. N., & Marx, W. (2022). Ultra-Processed Food Consumption and Mental Health: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients, 14(13), 2568.
[6]
García-Blanco, L., de la O, V., Santiago, S. et al. High consumption of ultra-processed foods is associated with increased risk of micronutrient inadequacy in children: The SENDO project. Eur J Pediatr 182, 3537–3547 (2023).
Aloitteen lisätiedot
LIITTEET:
[1]
Ultra-processed Foods and Risk of Crohn’s Disease and Ulcerative Colitis: A Prospective Cohort StudyLo, Chun-Han et al. Clinical Gastroenterology and Hepatology, Volume 20, Issue 6, e1323 – e1337. https://doi.org/10.1016/j.cgh.2021.08.031
[2]
Zinöcker, M. K., & Lindseth, I. A. (2018). The Western Diet–Microbiome-Host Interaction and Its Role in Metabolic Disease. Nutrients, 10(3), 365. https://doi.org/10.3390/nu10030365
[3]
Marion-Letellier, R., Amamou, A., Savoye, G., & Ghosh, S. (2019). Inflammatory Bowel Diseases and Food Additives: To Add Fuel on the Flames! Nutrients, 11(5), 1111. https://doi.org/10.3390/nu11051111
[4]
Levy RB, Barata MF, Leite MA, Andrade GC. How and why ultra-processed foods harm human health. Proceedings of the Nutrition Society. 2024;83(1):1-8. https://doi.org/10.1017/S0029665123003567
[5]
Lane, M. M., Gamage, E., Travica, N., Dissanayaka, T., Ashtree, D. N., Gauci, S., Lotfaliany, M., O’Neil, A., Jacka, F. N., & Marx, W. (2022). Ultra-Processed Food Consumption and Mental Health: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients, 14(13), 2568. https://doi.org/10.3390/nu14132568
[6]
García-Blanco, L., de la O, V., Santiago, S. et al. High consumption of ultra-processed foods is associated with increased risk of micronutrient inadequacy in children: The SENDO project. Eur J Pediatr 182, 3537–3547 (2023). https://doi.org/10.1007/s00431-023-05026-9
Vastuuhenkilöt
Aleksandra Helin
Turku
Jaana Henriksson
Turku
Taru Säteri
Turku
Jani Tuominen
Turku
Jyri-Matti Luoma
Turku
Jenni Salmenkangas
Turku
Mari Lahti
Turku
Anna-Karin Tötterman
Turku