Maistuva ja ravitseva kouluruoka on avainasemassa oppilaan kasvun, kehityksen, jaksamisen ja ennen kaikkea oppimisen kannalta.

Sotkamon kuntalaisaloite

Ultraprosessoidun ruuan poistaminen päiväkotien ja koulujen ruokailuista

Aloitteen sisältö

Me allekirjoittaneet haluamme esittää tämän kuntalaisaloitteen liittyen päiväkotien ja koulujen tarjoaman ruoan laatuun, erityisesti ultraprosessoidun ruuan käytön vähentämiseen ja sen korvaamiseen puhtaista ja ravinteikkaista raaka-aineista valmistetuilla aterioilla.

Nykyisin sotkamolaisissa päiväkodeissa ja kouluissa lapsille tarjotaan ultraprosessoitua ruokaa, kuten valmisruokia, pikaruokia ja pitkälle jalostettuja elintarvikkeita. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että ultraproessoitu ruoka saattaa sisältää runsaasti lisäaineita, säilöntäaineita sekä keinotekoisia maku- ja väriaineita, jotka voivat aiheuttaa lapsille erilaisia terveysongelmia. Näitä ovat muun muassa ilmavaivat, vatsakivut ja ruoansulatusongelmat. Lisäksi ultraprosessoidut ruoat sisältävät usein piilosokereita, epäterveellisiä rasvoja ja liiallista suolaa, mikä saattaa pitkällä aikavälillä johtaa esimerkiksi ylipainoon ja muihin elintapasairauksiin.

Ravitsemuksellisesti köyhät ultraprosessoidut ruoat voivat heikentää lasten keskittymiskykyä, energiatasoja ja jaksamista. Lapsuus ja nuoruus ovat kriittisiä aikoja fyysisen ja henkisen kehityksen kannalta, ja terveellisen, ravinteikkaan ruoan merkitys on suuri. Korkealaatuinen ravinto ei ainoastaan tue lasten terveyttä ja kehitystä, vaan myös parantaa oppimista ja hyvinvointia.

Käytännössä ultraprosessoidun ruuan erottaa siitä, jos sen ainesosaluettelossa on mainittu sellaisia raaka-aineita, joita ei juurikaan käytetä kotikeittiöissä. Niitä ovat esimerkiksi glukoosi-fruktoosisiirappi, maltodekstriini, proteiini-isolaatit, kovetut kasvirasvat, väriaineet, aromiaineet, täyteaineet ja emulgointiaineet.

Esimerkkejä ultraprosessoiduista ruuista:
Margariinit ja levitteet
Pakattu leipä
Sulatejuusto
Aamiaismurosekoitukset
Keksit ja valmiskakut
Makeutetut jogurtit ja rahkat
Välipalapatukat
Makkarat ja leikkeleet
Valmiit pakasteateriat
Instantkeitot ja -nuudelit
Hampurilaiset
Valmispitsat
Perunalastut ja juustonaksut
Virvoitusjuomat ja makeutetut juomat
Urheilujuomat
Makeiset

Monet valmiit kastikepohjat, joita käytetään, voivat olla ultraprosessoituja. Kastikepohjat, jotka valmistetaan teollisesti ja joita myydään pitkällä säilyvyysajalla, saattavat sisältää esimerkiksi seuraavia ultraprosessoiduista tuotteista tuttuja ainesosia:
Säilöntäaineet, kuten natriumbentsoaatti tai kaliumsorbaatti.
Stabilointiaineet ja emulgointiaineet, kuten karrageeni tai soijalesitiini.
Keinotekoiset tai teollisesti valmistetut makuaineet.
Väriaineet ja modifioidut tärkkelykset, jotka parantavat tekstuuria ja ulkonäköä.

Jos kastikepohja taas valmistetaan yksinkertaisista ja luonnollisista raaka-aineista, kuten öljystä, voista, mausteista ja tuoreista vihanneksista ilman lisättyjä teollisia ainesosia, sitä ei pidetä ultraprosessoituna.

Maanantaina 23.9.2024 lounaana varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja lukiossa on ollut Kanakastike, ja sen sisältö on seuraava:
Broileri paistisuikale (broilerin paistisuikale), Vesi, Kastikeaines vaalea perus (Riisijauho, muunnettu tärkkelys, maltodekstriini, auringonkukkaöljy, perunatärkkelys, suola, glukoosisiirappi, hiivauute, sokeri, mausteet (valkopippuri, kurkuma).), Sipuli, Sitruunamehu (Sitruunatäysmehu tiivisteestä, C-vitamiini.), Kanaliemijauhe (Suola, glukoosisiirappi, sokeri, kana-aromi, hiivauute, sipuli, kananliha (1,7 %), curry, kurkuma, riisijauho, hapettumisenestoaine (E 392).), Ruokasuola (Suola, jodi (2,5 mg/100g), paakkuuntumisenestoaine (E535)), Curry (Kurkuma, korianteri, sarviapila, perunatärkkelys, suola, juustokumina, cayenne, mustapippuri, kaneli.), Sokeri (sokeri), Valkopippuri jauhettu

Vaihtoehtoisesti kastikkeen voi valmistaa:
Voi (pastoroitu kerma ja suola), broilerin fileesuikale, suola (suola, jodi), mustapippuri, hunaja, curry (korianteri, kurkuma, sarviapila, juustokumina, mustapippuri), paprikajauhe (Jauhettu paprika), sipuli, ananaspaloja ( Ananas, ananasmehu), kuohukerma (Pastöroitu kerma).

Levitteenä leivälle tarjotaan päivittäin:
Maito rasvaton (MAITO, D-vitamiini.) (maito), Ruisleipä viipale, Margariini laktoositon Keiju 70 (Rypsiöljy (49 %), vesi, kasvirasvat (SG-palmu ja kookos vaihtelevina osuuksina), emulgointiaineet (E471 ja E472c kasvirasvasta), suola (0,5 %), happamuudensäätöaineet (sitruunahappo, natriumkarbonaatti), aromi, A- ja D2-vitamiini, väri (beta-karoteeni).

Vaihtoehtoisesti levitteen tilalle voi tarjota voita:
Pastöroitu kerma ja suola.

Esitämme, että kunta ryhtyy toimenpiteisiin, joiden tarkoituksena on:
1) Poistaa ultraprosessoidut ruoat päiväkotien ja koulujen ruokalistoilta.
2) Korvata nämä ruoat puhtaista ja laadukkaista raaka-aineista valmistetuilla aterioilla, jotka eivät sisällä tarpeettomia lisäaineita tai liiallista prosessointia.
3) Painottaa ruokalistasuunnittelussa sesongin mukaisia, kotimaisia ja mahdollisuuksien mukaan ekologisesti tuotettuja raaka-aineita.
4) Varmistaa, että tarjottavat ateriat ovat monipuolisia, ravinteikkaita ja tukevat lasten terveyttä ja hyvinvointia.

Toivomme, että kunta ottaa huomioon lasten hyvinvoinnin ja kehityksen tärkeyden ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta päiväkoti- ja kouluruokailu edistää lasten terveyttä parhaalla mahdollisella tavalla.

Vastuuhenkilöt

Markus Parkkari

Sotkamo

Vuokko Kämäräinen

Sotkamo

Kunnan vastaus

Kuntalaisaloite on tullut Sotkamon kunnanhallituksen käsittelyyn 10.12.2024 § 237. Tarkemmat tiedot asian käsittelystä kunnan nettisivuilla osoitteessa https://dynasty.voiceintuitive.com/sotkamod10/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2024353-16

Video: Kuntalaisaloitteen käsittely Sotkamon kunnassa