Maistuva ja ravitseva kouluruoka on avainasemassa oppilaan kasvun, kehityksen, jaksamisen ja ennen kaikkea oppimisen kannalta.
Aloitteen sisältö
Tämän kuntalaisaloitteen myötä esitän ultraprosessoidun ruoan huomattavaa vähentämistä Someron kouluista ja päiväkodeista. Ultraprosessoitu ruoka, kuten valmisruoat ja pitkälle jalostetut elintarvikkeet tulisi korvata ravitsemuksellisesti laadukkailla, terveellisillä vaihtoehdoilla. Mahdollisuuksien mukaan tietysti valiten kotimaisia ja mahdollisimman lähellä tuotettuja elintarvikkeita.
Runsaasti lisäaineita, säilöntäaineita sekä keinotekoisia maku- ja väriaineita sisältävä ultraprosessoitu ruoka on ravitsemuksellisesti köyhää ja saattaa aiheuttaa keskittymis- ja oppimishaasteita sekä fyysisiä terveyshaasteita, kuten ilmavaivoja, vatsakipua ja jopa kroonisia suolistosairauksia, elimistön erilaisia säätelyhäiriöitä sekä koko kehon matala-asteista tulehdusta.
Ultraprosessoidut ruoat sisältävät usein myös piilosokereita ja ultraprosessoituja kasvirasvoja, joiden käyttö saattaa pitkällä aikavälillä johtaa esimerkiksi ylipainoon ja muihin elintapasairauksiin.
Lapsuus ja nuoruus ovat kriittisiä aikoja kaiken kehityksen kannalta ja laadukkaan ravinnon merkitys on suuri. Monet pienet ihmistaimet ruokitaan monta kertaa päivässä, monena päivänä viikossa sellaisilla annoksilla, joita kukaan itsestään välittävä aikuinenkaan ei päivittäin söisi. Syntyvyys on vähäistä ja lapsiin on panostettava, sillä he ansaitsisivat vain parasta eikä ruoan tulisi olla säästökohde missään.
Käytännössä ultraprosessoidun ruoan erottaa ainesosista, joita ei kotiruoassa tavallisesti käytetä. Niitä ovat esimerkiksi glukoosi-fruktoosisiirappi, maltodekstriini, proteiini-isolaatit, kovetetut kasvirasvat, väriaineet, aromiaineet, täyteaineet ja emulgointiaineet.
Esimerkkejä ultraprosessoiduista ruoista:
Margariinit ja levitteet
Pakattu leipä
Sulatejuusto
Aamiaismurosekoitukset
Keksit ja valmiskakut
Makeutetut jogurtit ja rahkat
Sokerittomat mehukeitot
Välipalapatukat
Makkarat ja leikkeleet
Instantkeitot ja -nuudelit
Useat kaurajuomat
Alla Someron kouluissa ja päiväkodeissa torstaina 30.1.2025 tarjotun Intialaisen kookoskanan ainesosaluettelo:
broilerin fileesuikale (broilerin filee, rypsiöljy, jodioitu suola, maltodekstriini, dekstroosi, sakeuttamisaine guarkumi, stabilointiaine ksantaanikumi, säilöntäaineet (natriumbentsoaatti, kaliumsorbaatti), happamuudensäätöaine sitruunahappo. Broilerinlihan alkuperä Suomi. 100 g tuotetta on käytetty 108 g lihaa), kookosmaito (kookospähkinäuute (75 %), vesi, emulgointiaine (E471), stabilointiaine (E466).), tomaattimurska (tomaatti, tomaattitäysmehu, happamuudensäätöaine (sitruunahappo)), sipuli (sipuli (Puola)), kookoskerma (kookospähkinäuute (80 %), vesi.), vesi, tomaattisose (tomaatti (100 %, Portugali)), punainen paprikakuutio (punainen paprika (100%, Puola)), rypsiöljy (Rypsiöljy), valkosipulimurska (valkosipuli (80%, Espanja), vesi, sokeri, valkoviinietikka, happamuudensäätöaine (E330), säilöntäaine (E211)), curry (Kurkuma, maissitärkkelys, chili, jodioitu suola 6%, sokeri, korianteri, kardemumma, fenkoli, valkosipuli, piparjuuri, laakerinlehti, curryaromi.), suola (Suola, jodi (2,5 mg/100g), paakkuuntumisenestoaine (E535))
Meidän lapsemme ansaitsevat parempaa.
Esitän, että Someron kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin, joiden tarkoituksena on:
1) Vähentää, mieluiten poistaa ultraprosessoidut ruoat päiväkotien ja koulujen ruokalistoilta
2) Korvata nämä ruoat puhtaista ja laadukkaista raaka-aineista valmistetuilla aterioilla, jotka eivät sisällä tarpeettomia lisäaineita tai liiallista prosessointia.
3) Painottaa ruokalistasuunnittelussa sesongin mukaisia, kotimaisia ja mahdollisuuksien mukaan ekologisesti tuotettuja raaka-aineita.
4) Varmistaa, että tarjottavat ateriat ovat monipuolisia, ravinteikkaita ja tukevat terveyttä sekä hyvinvointia.
Päiväkoti- ja kouluruokailu on Suomessa myös kiinteä osa kasvatusta ja opetusta, ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä, jotka ulottuvat ravitsemuksen lisäksi oppimiseen, terveyteen ja arvojen välittämiseen. Tällä hetkellä lapsille tarjottava prosessoitu päiväkoti- ja kouluruoka on ristiriidassa näiden arvojen kanssa, eikä raaka-aineen ja pitkälle teollisesti prosessoidun tuotteen välillä nähdä laadullista eroa, sillä vain ravintoaineiden määrä ratkaisee.
Vastuuhenkilö
Jenny Lehtinen
Somero