Maistuva ja ravitseva kouluruoka on avainasemassa oppilaan kasvun, kehityksen, jaksamisen ja ennen kaikkea oppimisen kannalta.

Mikkelin kuntalaisaloite

Aloite ultraprosessoidun ruuan poistamiseen päiväkotien ja koulujen ruokailusta, ja sen korvaamiseksi ravitsemuksellisesti laadukkaammilla ja terveellisillä vaihtoehdoilla

Aloitteen sisältö

Nykyisin Mikkelin päiväkodeissa ja kouluissa lapsille tarjotaan ultraprosessoitua ruokaa, kuten valmisruokia ja pitkälle jalostettuja elintarvikkeita.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että ultraprosessoitu ruoka saattaa sisältää runsaasti lisäaineita, säilöntäaineita sekä keinotekoisia maku- ja väriaineita, jotka voivat aiheuttaa lapsille erilaisia terveysongelmia. Näitä ovat muun muassa ilmavaivat, vatsakivut, ruoansulatusongelmat sekä jopa krooniset suolistosairaudet, erilaiset elimistön säätelyhäiriöt ja koko kehon matala-asteinen tulehdus.

Lisäksi ultraprosessoidut ruoat sisältävät usein piilosokereita, ultraprosessoituja kasvirasvoja ja liiallista vääränlaista suolaa, mikä saattaa pitkällä aikavälillä johtaa esimerkiksi ylipainoon ja muihin elintapasairauksiin.
Ravitsemuksellisesti köyhät, ultraprosessoidut ruoat voivat heikentää lasten keskittymiskykyä, energiatasoja ja jaksamista.
Lapsuus ja nuoruus ovat kriittisiä aikoja fyysisen ja henkisen kehityksen kannalta, ja terveellisen, ravinteikkaan ruoan merkitys on suuri.

Korkealaatuinen ravinto ei ainoastaan tue lasten terveyttä ja kehitystä, vaan myös parantaa oppimista ja hyvinvointia. Käytännössä ultraprosessoidun ruoan erottaa siitä, jos sen ainesosaluettelossa on mainittu sellaisia raaka-aineita, joita ei käytetä kotikeittiöissä ja joita luonto ei itsessään ole raaka-aineeseen lisännyt. Niitä ovat esimerkiksi glukoosi-fruktoosisiirappi, maltodekstriini, proteiini-isolaatit, kovetetut kasvirasvat, väriaineet, aromiaineet, täyteaineet ja emulgointiaineet.

Esimerkkejä ultraprosessoiduista ruoista: Margariinit ja levitteet Pakattu leipä Sulatejuusto Aamiaismurosekoitukset Keksit ja valmiskakut Makeutetut jogurtit ja rahkat Sokerittomat mehukeitot Välipalapatukat Makkarat ja leikkeleet Valmiit pakasteateriat Instantkeitot ja -nuudelit Hampurilaiset Valmispitsat Perunalastut ja juustonaksut Useat kaurajuomat Virvoitusjuomat ja makeutetut juomat Urheilujuomat Makeiset Monet valmiit kastikepohjat, joita käytetään, voivat olla ultraprosessoituja. Kastikepohjat, jotka valmistetaan teollisesti ja joita myydään pitkällä säilyvyysajalla, saattavat sisältää esimerkiksi seuraavia ultraprosessoiduista tuotteista tuttuja ainesosia: Säilöntäaineet, kuten natriumbentsoaatti tai kaliumsorbaatti. Stabilointiaineet ja emulgointiaineet, kuten karrageeni tai soijalesitiini. Keinotekoiset tai teollisesti valmistetut makuaineet. Väriaineet ja modifioidut tärkkelykset, jotka parantavat tekstuuria ja ulkonäköä.

Jos kastikepohja taas valmistetaan yksinkertaisista ja luonnollisista raaka-aineista, kuten öljystä, voista, mausteista ja tuoreista vihanneksista ilman lisättyjä teollisia ainesosia, sitä ei pidetä ultraprosessoituna.

Esimerkkinä 7.1.2025 kouluruoka.fi sivuston mukaan Mikkelin alakouluissa tarjoiltu ruoka näytti osaltaan seuraavalta:

Tomaattinen vegekastike (G, L, M, SYDANMERKK, VEGAANI) Ainesosat: Aineosat: Vesi, Vihannessuikale pakaste (porkkana 60 %, palsternakka 20 %, purjo viipale 20 %), Vegaanilastu irtopakaste (vesi, herneproteiini, rypsiöljy, herne, sakeuttamisaineet (E 407, E 425), emulgointiaine E 461, jodioitu suola, aromi, säilöntäaine E 262, muunnettu perunatärkkelys. Voimakassuolainen.), Pizzakastike (Tomaatti 99,3, suola), Pomodoro rosso kasvissekoitus (Tomaatti (63 %), porkkana, sipuli, paprika, purjo, valkosipuli), Promix kylmäsakeutuva tärkkelys (Muunnettu tärkkelys (maissi EU)), Kasvisliemijauhe LUOMU (Maltodekstriini*, suola, luontaiset kasvisaromit, palsternakka* 3,0 %, porkkanajauhe* 2,0 %, auringonkukkaöljy*, sipulijauhe* 1,3 %, kurkuma*. Valmiin liemen suolapitoisuus on 0,3 %. * EU ja muusta kuin EU maataloudesta.), Sokeri kide, Rypsiöljy, Basilika kuivattu, Oregano kuivattu, Suola, Mustapippurirouhe.

Jauhelihakastike (G, L, M, SYDANMERKK) Ainesosat: Aineosat: Vesi, Tomaattimurska (Tomaatti (70 %, Italia), tomaattimehu (30 %, Italia), happamuudensäätöaine sitruunahappo (max 0.2 %).), Jauheliha nauta kypsä (kuitu) (naudanliha (90 %), vesi, bambukuitu, jodioitu merisuola. Naudanlihan alkuperä Suomi), Sipulikuutio pakaste, Jauhismuru herneproteiini (Vesi, herneproteiini, rypsiöljy, suola, aromit ja mausteet (musta- ja valkopippuri), punajuurijauhe, karrageeni, rapsi.), Tomaattisose, Kastike/-keittopohja tomaatti kylmä (Tomaattisose 37%, muunnettu tärkkelys, sokeri, maltodekstriini, suola, auringonkukkaöljy, sakeuttamisaineet (ksantaanikumi, natriumalginaatti), stabilointiaineet (E 450, E 516, E 339), sitruunamehujauhe, valkosipuli, valkopippuri, porkkanajauhe, punajuurimehujauhe, aromit, väri (E 150c), yrtit (rosmariini, meirami, timjami, oregano).), Promix kylmäsakeutuva tärkkelys (Muunnettu tärkkelys (maissi EU)), Lihaliemijauhe (Suola, aromit, maissitärkkelys, maltodekstriini, sipuli, sokeri, rapsiöljy, väriaine (E150 c), porkkana, kirveli), Sokeri kide, Basilika kuivattu, Mustapippurirouhe, Suola, Jauhelihamauste suolaton (Sipuli (63 %), valkosipuli, yrtit (persilja, kirveli, basilika), punainen paprika, mustapippuri (2 %), cayennepippuri.), Kastikkeenruskistaja (Väri (sokerikulööri E150c), vesi, suola (10 %)).

Vaihtoehtoisesti jauhelihakastikkeen voi valmistaa: Voi, kotimainen naudan jauheliha, suola (suola, jodi), sipuli, mausteet: (suola pippuri, paprika), karrageeniton kerma.

Esitän ja esitämme, että Mikkelin kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin, joiden tarkoituksena on: 1) Poistaa ultraprosessoidut ruoat päiväkotien ja koulujen ruokalistoilta.
2) Korvata nämä ruoat puhtaista ja laadukkaista raaka-aineista valmistetuilla aterioilla, jotka eivät sisällä tarpeettomia lisäaineita tai liiallista prosessointia.
3) Painottaa ruokalistasuunnittelussa sesongin mukaisia, kotimaisia ja mahdollisuuksien mukaan ekologisesti tuotettuja raaka-aineita. Lähiruokaa.
4) Varmistaa, että tarjottavat ateriat ovat monipuolisia, ravinteikkaita ja tukevat lasten terveyttä ja hyvinvointia.

Päiväkoti- ja kouluruokailu on Suomessa myös kiinteä osa kasvatusta ja opetusta, ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä, jotka ulottuvat ravitsemuksen lisäksi oppimiseen, terveyteen ja arvojen välittämiseen. Tällä hetkellä lapsille tarjottava prosessoitu päiväkoti- ja kouluruoka on ristiriidassa näiden arvojen kanssa, eikä raaka-aineen ja pitkälle teollisesti prosessoidun tuotteen välillä nähdä laadullista eroa, sillä vain ravintoaineiden määrä ratkaisee. Toivon, että Mikkelin kaupunki ottaa huomioon lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja kehityksen tärkeyden ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta päiväkoti- ja kouluruokailu edistää lasten terveyttä parhaalla mahdollisella tavalla.

Vastuuhenkilö

Sari Parikka

Mikkeli