Maistuva ja ravitseva kouluruoka on avainasemassa oppilaan kasvun, kehityksen, jaksamisen ja ennen kaikkea oppimisen kannalta.

Lappeenrannan kuntalaisaloite

Ultraprosessoidun ruoan poistaminen päiväkotien ja koulujen ruokailuista

Aloitteen sisältö

Tämän kuntalaisaloitteen myötä esitämme ultraprosessoidun ruoan poistamista päiväkotien ja koulujen ruokailuista, sekä korvaamista ravitsemuksellisesti laadukkaammilla, vähemmän prosessoiduilla ja terveellisillä vaihtoehdoilla.

Nykyisin lappeenrantalaisissa päiväkodeissa sekä kouluissa lapsille tarjotaan ultraprosessoitua ruokaa kuten esim. valmisruokia ja pitkälle jalostettuja elintarvikkeita.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että ultraprosessoitu ruoka sisältää runsaasti lisäaineita, säilöntäaineita sekä keinotekoisia maku- ja väriaineita, jotka aiheuttavat lapsille erilaisia terveysongelmia, näitä ovat mm. ilmavaivat, vatsakivut, ruoansulatusongelmat sekä jopa krooniset suolistosairaudet erilaisista elimistön säätelyhäiriöistä ja kehon matala- asteisesta tulehduksesta puhumattakaan.

Ravitsemuksellisesti köyhät, ultraprosessoidut ruoat voivat heikentää lasten keskittymiskykyä, energiatasoja ja jaksamista. Lapsuus ja nuoruus ovat kriittisiä aikoja fyysisen ja henkisen kehityksen kannalta ja terveellisen, ravinteikkaan ruoan merkitys on suuri. Korkealaatuinen ravinto tukee lasten terveyttä ja kehitystä sekä parantaa oppimista ja hyvinvointia.

Käytännössä ultraprosessoidun ruoan erottaa siitä, jos sen ainesosaluettelossa on mainittu sellaisia raaka-aineita, joita ei käytetä kotikeittiöissä ja joita luonto ei itsessään raaka-aineeseen ole lisännyt. Esimerkiksi glukoosi-fruktoosisiirappi, maltodekstriini, väriaineet, aromiaineet, täyteaineet ja emulgointiaineet.

Esimerkkejä ultraprosessoiduista ruoista:

-margariini ja levitteet

– pakattu leipä

– sulatejuusto

– aamiaismurosekoitukset

– keksit ja valmiskakut

– makeutetut jogurtit ja rahkat

– sokerittomat mehukeitot

– välipalapatukat

– makkarat ja leikkeleet

– valmiit pakasteateriat

– nuudelit ja instantkeitot

– hampurilaiset

– valmispitsat

– perunalastut ja juustonaksut

– useat kaurajuomat

– virvoitusjuomat ja makeutetut urheilujuomat

– makeiset

Myös monet valmiit kastikepohjat, joita käytetään, voivat olla ultraprosessoituja. Kastikepohjat, jotka valmistetaan teollisesti ja joita myydään pitkällä säilyvyysajalla, voivat todennäköisesti sisältää seuraavia ultraprosessoiduista tuotteista tuttuja ainesosia: säilöntäaineet; natriumbentsonaatti tai kaliumsorbaatti. Stabilointi- ja emulgointiaineet; karrageeni ja soijalesitiini. Keinotekoiset tai teollisesti tuotetut makuaineet. Väriaineet ja modifioidut tärkkelykset -> ne parantavat tuotteen tekstuuria ja ulkonäköä. Yksi elintarviketeollisuuden käyttämä lisäaine on natriumglutamaatti, sillä saadaan huonoihinkin raaka-aineisiin halvalla makua ja painoa. Natriumglutamaatti voi olla lapsille ongelmallinen; se on yhdistetty ylipainoon ja liiallinen käyttö voi aiheuttaa makuaistin turtumista eli tavallinen ruoka ei maistu enää miltään.

Toinen useimmissa nykyajan prosessoiduissa ruoissa esiintyvä lisäaine on tärkkelys. Sitä lisätään valmiiksi tärkkelyspitoisiin elintarvikkeisiin, mutta myös sellaisiin joista sitä ei uskoisi löytyvän.

Ruokaa tehdään hyödyntäen valmiita kastikkeita ja muita puolivalmisteita. Nykypäivän ihminen syö jatkuvasti liikaa tärkkelystä – liiallinen tärkkelyksen saanti vaikuttaa verensokeriin, hidastaa aineenvaihduntaa ja jatkuvassa käytössä voi vaikuttaa insuliiniyliherkkyyteen.

Monissa ultrakäsitellyissä elintarvikkeissa, myös kouluissa ja päiväkodeissa tarjottavissa ruoissa on usein paljon piilosokeria. Sokeri aiheuttaa mm. hiljaista tulehdusta, sotkee hormonitoimintaa, lisää hiivaa kehossa sekä lisää haitallisia suolistobakteereja.

Piilotettua sokeria on esim. glukoosi, dekstroosi, sakkaroosi, fruktoosi, mehutiiviste, fruktoosisiirappi, glukoosisiirappi, maissisiirappi, mallassokeri, maltoosi, mallasuute.

Tässä avattu lyhyesti dekstroosin valmistus: Dekstroosi valmistetaan tärkkelyspitoisista raaka-aineista, kuten maissista ja vehnästä. Aluksi tärkkelys erotetaan alkuperäisestä raaka-aineesta; esim. maissi liotetaan vedessä ja rikkihapossa, jauhetaan, erotellaan ja puhdistetaan. Muut aineet erotellaan tärkkelyksestä useiden vaiheiden kautta. Sen jälkeen saatu tärkkelys hydroklorisoidaan eli hajotetaan pienemmiksi sokerimolekyyleiksi entsyymien tai happojen avulla. Liuos puhdistetaan esim. suodatuksilla tai ioninvaihdolla. Lopuksi liuos spay-kuivataan valkoiseksi jauheeksi ja lopputuote on erittäin puhdasta glukoosia.

Vaihtoehtoisia, luonnollisia makeutusaineita ovat esim:

hunaja- luonnon oma superfood, joka sisältää B-ryhmän vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita, antioksidantteja. Hunajasta kannattaa valita aina suomalainen tuote, sillä hunajaväärennökset ovat yleisiä (hunaja ”jatkettu” esim. siirapilla).
vaahterasiirappi; aito vaahterasiirappi sisältää sinkkiä ja magnaania jotka tukevat immuunijärjestelmää
kookossokeri; valmistetaan kookospalmun kukista ja sen glykeeminen indeksi on erittäin matala. Se ei siis nosta verensokeria niin radikaalisti kuin valkoinen/tavallinen sokeri.
taatelit
banaani
mausteet kuten ceylon kaneli, aito vanilja, lakritsinjuuri
jaggery; perinteinen makeuttaja mm. Intiassa. Valmistetaan ruokosokerista haihduttamalla siitä vesi.
marjat ja hedelmät sellaisenaan

Sananen siemenöljyistä, jotka ovat yksi prosessoiduimmista elintarvikkeista ja joita löytyy valitettavan paljon myös koulujen ja päiväkotien ruokien sisällöistä. Kasviöljyistä, siemenöljyt ovat yksi äärimmilleen prosessoiduista tuotteista. Siemenöljyjä ovat rypsi-, rapsi-, palmu-, auringonkukka-, pellava-, soija-,maissiöljyt jne. Siemenöljyt koostuvat lähinnä todella herkästi hapettuvista eli härskiintyvistä monityydyttymättömistä rasvoista eli PUFA:sta. Hapettuminen heikentää rasvan laatuaja hapettumisen yhteydessä syntyy haitallisia yhdisteitä kuten aldehydejä. Siemenöljyt sisältävät valtavan määrän omega 6 linolihappoja, jonka tutkimukset ovat osoittaneet varastoituvan elimistöön ja aiheuttavan oksidatiivista stressiä eli matala-asteista tulehdusta. Siemenöljyä on kaikkialla, kuten margariineissa, kastikkeisssa, marinadeissa, eineksissä, majoneeseissa, sipseissä, pähkinöissä, jugurteissa, pakasteissa, leivissä, leivonnaisissa ym.

Siemenöljyjen sijaan tulisi suosia luomuvoita, kookosöljyä ja aitoa luomu extra virgin oliiviöljyä.

Puhdas ruoka käsitteenä on ruoka-aineita, joissa ei ole ainesosaluetteloa ja ne ovat mahdollisimman alkuperäisessä muodossa. Lisäksi ymmärrät mitä syöt.


Tässä esimerkki 11.2. 25 koulussa ja päiväkodissa tarjottu tonnikalakastike:

Vesi, tonnikala öljyssä (tonnikala boniitti pyydetty kurenuotalla Intian valtamerestä FAO- alueet 51 ja 57), auringonkukkaöljy, suola, vehnäjauho, puolikarkea (vehnä suomi), jauhoparanne (E300). Saattaa sisältää pieniä määriä ruista, ohraa ja kauraa.) (Gluteiini, kaura, ohra ruis, vehnä), tuorejuusto maustamaton (Pastöroitu KIRNUMAITO, KERMA, suola, laktaasientsyymi, HAPATE). Sitruunatäysmehu (Ainekset: sitruunatäysmehu tiivisteestä, C- vitamiini.), Tilli, Suola (Suola, aromi, maltodekstriini, sokeri, maissitärkkelys, porkkana, sipuli, tomaatti, purjo, rapsiöljy, persilja, mustapippuri, kaneli), Mustapippuri jauhettu (Mustapippuri (muu kuin EU).), Valkopippuri jauhettu (valkopippuri jauhettu).

Samana päivänä 11.2.25 tarjotun salaatinkastikkeen sisältö:

Salaatinkastike (vesi, rapsiöljy, sokeri, etikka, sinappi 5% (vesi, glukoosi-fruktoosisiirappi, SINAPINSIEMENET, etikka, suola, viinietikka), hunajajauhe 1,3%, suola, muunnettu maissitärkkelys, sakeuttamisaine (ksantaanikumi), valkosipuli, basilika, mustapippuri, säilöntäaine (kaliumsorbaatti), karamellisoitu sokeri, väri (betakaroteeni).

Vaihtoehtoisesti tonnikalakastikkeen saa valmistettua: sipulia, öljyä (oliiviöljy)/ voi, tonnikalaa, ruokakermaa, tomaattipyrettä, musta- ja/tai sitruunapippuria, suolaa, sokeria.



Esitämme, että Lappeenrannan kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin joiden tarkoituksena on:

poistaa ultraprosessoidut ruoat päiväkotien ja koulujen ruokalistoilta.
korvata nämä ruoat puhtaista, kotimaisista (mahdollisuuksien mukaan myös paikallisien tuottajien) raaka- aineista valmistetuilla aterioilla, jotka eivät sisällä tarpeettomia lisäaineita tai liiallista prosessointia.
painottaa ruokalistasuunnitelmassa sesongin mukaisia, kotimaisia, paikallisia ja mahdollisuuksien mukaan ekologisesti tuotettuja raaka-aineita.
varmistaa, että tarjottavat ateriat ovat monipuolisia, ravinteikkaita ja tukevat lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia.


Päiväkoti- ja kouluruokailu on Suomessa myös kiinteä osa kasvatusta ja opetusta ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä, jotka ulottuvat ravitsemuksen lisäksi oppimiseen, terveyteen ja arvojen välittämiseen. Tällä hetkellä tarjottavien prosessoitu koulu- ja päiväkotiruoka on ristiriidassa näiden arvojen kanssa, eikä raaka-aineen ja pitkälle teollisesti prosessoidun tuotteen välillä nähdä laadullista eroa, sillä vain ravintoaineiden määrä ratkaisee.

Toivomme, että Lappeenrannan kaupunki ottaa huomioon lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja kehityksen tärkeyden ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta päiväkoti- ja kouluruokailut olisivat terveyttä edistäviä parhaalla mahdollisella tavalla.

Jokaisen lapsen ja nuoren on oikeus elää ympäristössä, joka ei kannusta epäterveellisiin valintoihin.

Lisäksi lasten ja nuorten lihavuus on Suomessa keskeinen kansanterveydellinen ongelma, senkin vuoksi kaikki liiallisesti prosessoitu ja piilosokeria sisältävä ruoka tulisi vaihtaa oikeasti terveellisiin vaihtoehtoihin.


Millaista ruokaa te, kaupungin päättäjät, haluaisitte syödä saati tarjota lapsillenne?



T. Vastuuhenkilöt

Vastuuhenkilö

Heidi Hokkanen

Lappeenranta