Maistuva ja ravitseva kouluruoka on avainasemassa oppilaan kasvun, kehityksen, jaksamisen ja ennen kaikkea oppimisen kannalta.
Julkaistu 2025
Kouluruokailun tehtävänä on oppilaiden terveen kasvun ja kehityksen, opiskelukyvyn sekä ruokaosaamisen tukeminen. Opetukseen osallistuvalle on annettava jokaisena työpäivänä täysipainoinen maksuton ateria. Ateria nautitaan tarkoituksenmukaisesti järjestetyn ja ohjatun ruokailun aikana. Kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon ruokailun terveydellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen merkitys.
Tietoa kouluruokailusta
Tältä sivulta löydät huoltajille suunnattuna tietoa kouluruokailusta, ruokakasvatuksesta sekä kouluikäisen ravitsemuksesta. Tavoitteena on tukea kodin ja koulun välistä yhteistyötä sekä edistää kouluikäisten hyvinvointia.
Kouluruokailu kuuluu kaikille
Tältä sivulta löydät huoltajille suunnattuna tietoa erityisruokavalioiden ja välipalojen tarjoamisesta sekä retkipäivien ruokailusta.
Kouluruokailun historiaa
Vuonna 1943 – ensimmäisenä maana maailmassa – Suomessa säädettiin lailla kouluruoan tarjoamisesta koululaisille maksutta. Maksutonta kouluruokaa on tarjottu Suomessa jo yli 76 vuotta!
Kouluruokailua toteutetaan opetussuunnitelman mukaisesti
Täältä löydät tietoa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaisen kouluruokailun järjestämisen, ohjauksen ja tavoitteellisen kasvatuksen tueksi.
Kouluruokailun merkityksestä
Kouluissa tarjottu monipuolinen ja täysipainonen ateria auttaa oppilaita jaksamaan sekä parantaa opiskelukykyä. Tutustu kouluruokailun ravitsemukselliseen, sosiaaliseen ja ohjaukselliseen merkitykseen.
Ruoka- ja ravitsemuskasvatus oppimisjatkumona
Ruoka- ja ravitsemuskasvatus rooli muuttuu ja muotoutuu opintojen eri vaiheissa. Kouluruokailu on osa elinikäistä oppimista.
Välipalat koulussa
Ruoka- ja ravitsemuskasvatus rooli muuttuu ja muotoutuu opintojen eri vaiheissa. Kouluruokailu on osa elinikäistä oppimista.
Kestävä kehitys ja ilmastovastuu kouluruokailussa
Kouluruokailun vaikutus ilmastovastuun kantamisessa on merkittävä. Kouluruokailu tarjoaa myös loistavan mahdollisuuden opettaa kestäviä ja eettisiä ruokailutottumuksia.
Oppaita, materiaaleja ja kouluruokailun yhteisöjä muualla verkossa
Linkkejä ja tukimateriaaleja kouluruokailun järjestämisen tarpeisiin.
Tukea koulupäivän rakenteen suunnitteluun
Koulupäivän rakennetta käsittelevä artikkeli on kirjoitettu poikkeuksellisen tilanteen aikana, jolloin suuri osa oppilaista on opiskellut etäopetuksessa. Artikkelin tarkoituksena on ollut pohtia, miten voidaan suunnitella pedagogisesti mielekästä koulupäivän rakennetta. Artikkeliin on koottu konkreettisia välineitä ja vinkkejä siihen, miten sanoittaa kouluarjen kokonaisuuden rakentumista ja miten oppilasta voi itseään tukea opiskeluarjen rakentamisessa tai luoda oppilaille mielekästä ajankäyttöä ja hyvinvointia tukevia lukujärjestyksiä.