Maistuva ja ravitseva kouluruoka on avainasemassa oppilaan kasvun, kehityksen, jaksamisen ja ennen kaikkea oppimisen kannalta.
Julkaistu 2.4.2025
Lue tiivistelmä
- Kuopiossa koululounas maksaa tänä vuonna keskimäärin 2,34 euroa, josta elintarvikkeiden osuus on 1,15 euroa.
- Ruoka esivalmistetaan kuudessa tuotantokeittiössä ja kuljetetaan muille kouluille kypsennettäväksi.
- Aterioiden suunnittelussa on huomioitava monia asioita kuten ravitsemus, maku ja budjetti.
- Kuopiossa oppilaiden toiveruokia on tänä vuonna ruokalistoilla viikoittain.
Aamulla yhdeksän aikaan makkarakeitto höyryää isoissa padoissa. Kokki Tiina Vatanen alkaa nostella kauhalla keittoa tarjoiluastioihin.
Vatasen lapiota muistuttavaan kauhaan mahtuu kerrallaan kaksi litraa keittoa. Padatkin ovat 200 litran ja 90 litran suuruisia.
Kuopiolaisen Martti Ahtisaaren alakoulun keittiössä valmistetaan joka päivä kouluruoka koulun noin 600 alakoululaiselle ja eskarilaiselle. Lisäksi siellä tehdään ateriat lähialueen päiväkoteihin, yhteensä noin tuhannelle lapselle.
Kuopion Saaristokaupungissa sijaitsevan koulun keittiö on yksi Kuopion kuudesta tuotantokeittiöstä.

Opetushallituksen mukaan Suomessa kouluruoka maksoi vuonna 2023 päivässä keskimäärin 3,25 euroa per oppilas. Siitä elintarvikkeiden osuus on noin 40 prosenttia.
Monissa suurissa kaupungeissa valmistus on keskitetty ja tehostettu niin, että ruoka syntyy vielä halvemmalla.
Kuopiossa oppilaskohtaisen päivittäisen ruoan hinta on tänä vuonna 2,34 euroa. Siitä elintarvikkeiden osuus on 1,15 euroa, kertoo aluepäällikkö Jaana Jaroma Servicasta.
Servica on Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen yhtiö, joka vastaa muun muassa koululaisten ruokailusta.