Maistuva ja ravitseva kouluruoka on avainasemassa oppilaan kasvun, kehityksen, jaksamisen ja ennen kaikkea oppimisen kannalta.
Julkaistu 8.4.2025
Valtuustoryhmämme teki hiljattain hyvin perustellun valtuustoaloitteen puhtaamman ja laadukkaamman ruuan tarjoamiseksi Kotkassa. Odotammekin positiivista vastausta aloitteeseen. Ajatus terveellisemmästä ruuasta on tiedostettu jo monessa Suomen kunnassa ja on tarpeen ottaa vakavasti myös Kotkassa, Pyhtäällä ja koko Kymenlaaksossa.
Tarpeettomia lisäaineita tai liiallista prosessointia sisältävät ruuat tulisi korvata puhtaista ja laadukkaista raaka-aineista valmistetuilla aterioilla.
Alueen päiväkodeissa, kouluissa ja muissakin laitoksissa yhteiskunnan heikoimmille ja hauraimmille tarjotaan ultraprosessoitua ruokaa, kuten valmisruokia ja pitkälle jalostettuja elintarvikkeita. Miksi? Koska se on tehokasta ja edullista ja säästää kustannuksia.
Useat tutkimukset osoittavat, että ultraprosessoitu ruoka sisältää runsaasti lisäaineita, säilöntäaineita sekä keinotekoisia maku- ja väriaineita, jotka voivat aiheuttaa myös terveille ihmisille erilaisia ongelmia.
Ruuan laatu vaikuttaa lasten keskittymiskykyyn, energiatasoon ja jaksamiseen. Lapsuus ja nuoruus ovat kriittisiä aikoja fyysisen ja henkisen kehityksen kannalta. Terveellisen, ravinteikkaan ruuan merkitys on suuri. Myös yhä useampi opettaja kertoo, ettei vatsavaivojen vuoksi kykene syömään kouluruokaa.
Myöskään vanhuksille tai vaikkapa syövästä toipuvalle nämä prosessoidut ja ravintoköyhät ruuat eivät ole optimaalisia tukemaan terveyttä.
Käytännössä ultraprosessoidun ruuan erottaa siitä, että sen ainesosaluettelossa on mainittu sellaisia raaka-aineita, joita ei käytetä kotikeittiöissä ja joita luonto ei itsessään ole raaka-aineeseen lisännyt. Niitä ovat esimerkiksi glukoosi-fruktoosisiirappi, maltodekstriini, proteiini-isolaatit, kovetetut kasvirasvat, väriaineet, aromiaineet, täyteaineet ja emulgointiaineet.
Esitämmekin, että Kotkassa ja Pyhtäällä ryhdytään pikimmiten toimenpiteisiin ruuan terveellisyyden lisäämiseksi.
Kun ultraprosessoidut ruuat korvataan ruokalistoilla puhtaista ja laadukkaista raaka-aineista valmistetuilla aterioilla, on sillä merkittävä positiivinen terveysvaikutus.
Tarpeettomat lisäaineet ja liiallisesti prosessoitu ruoka eivät ole hyväksi kenellekään.
Kannattaa suosia terveellistä, lähituotettua ruokaa. Tämä tukee terveyttä ja heijastuu positiivisesti myös alueemme työllisyyteen.
Mikko Almgren (kd.)
kuntavaaliehdokas, Kotka
Marianne Bruce (kd.)
kunta- ja aluevaaliehdokas, Pyhtää