Maistuva ja ravitseva kouluruoka on avainasemassa oppilaan kasvun, kehityksen, jaksamisen ja ennen kaikkea oppimisen kannalta.

Kokkolan kuntalaisaloite

Ultraprosessoidun ruuan poistaminen päiväkotien ja koulujen ruokailuista

Aloitteen sisältö

Tämän kuntalaisaloitteen myötä esitän ultraprosessoidun ruoan poistamista päiväkotien ja koulujen ruokailusta, sekä sen korvaamista ravitsemuksellisesti laadukkaammilla, vähemmän prosessoiduilla ja terveellisillä vaihtoehdoilla.

Nykyisin kokkolalaisissa päiväkodeissa ja kouluissa lapsille tarjotaan ultraprosessoitua ruokaa, kuten valmisruokia ja pitkälle jalostettuja elintarvikkeita.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että ultraprosessoitu ruoka saattaa sisältää runsaasti lisäaineita, säilöntäaineita sekä keinotekoisia maku- ja väriaineita, jotka voivat aiheuttaa lapsille erilaisia terveysongelmia. Näitä ovat muun muassa ilmavaivat, vatsakivut, ruoansulatusongelmat sekä jopa krooniset suolistosairaudet, erilaiset elimistön säätelyhäiriöt ja koko kehon matala-asteinen tulehdus.

Lisäksi ultraprosessoidut ruoat sisältävät usein esimerkiksi piilosokereita ja ultraprosessoituja kasvirasvoja, mikä saattaa pitkällä aikavälillä johtaa esimerkiksi ylipainoon ja muihin elintapasairauksiin.

Ravitsemuksellisesti köyhät, ultraprosessoidut ruoat voivat heikentää lasten keskittymiskykyä, energiatasoja ja jaksamista. Lapsuus ja nuoruus ovat kriittisiä aikoja fyysisen ja henkisen kehityksen kannalta, ja terveellisen, ravinteikkaan ruoan merkitys on suuri. Korkealaatuinen ravinto ei ainoastaan tue lasten terveyttä ja kehitystä, vaan myös parantaa oppimista ja hyvinvointia.

Käytännössä ultraprosessoidun ruoan erottaa siitä, jos sen ainesosaluettelossa on mainittu sellaisia raaka-aineita, joita ei käytetä kotikeittiöissä ja joita luonto ei itsessään ole raaka-aineeseen lisännyt. Niitä ovat esimerkiksi glukoosi-fruktoosisiirappi, maltodekstriini, proteiini-isolaatit, kovetetut kasvirasvat, väriaineet, aromiaineet, täyteaineet ja emulgointiaineet.

Esimerkkejä ultraprosessoiduista ruoista:
Margariinit ja levitteet
Pakattu leipä
Sulatejuusto
Aamiaismurosekoitukset
Keksit ja valmiskakut
Makeutetut jogurtit ja rahkat
Sokerittomat mehukeitot
Välipalapatukat
Makkarat ja leikkeleet
Valmiit pakasteateriat
Instantkeitot ja -nuudelit
Hampurilaiset
Valmispitsat
Perunalastut ja juustonaksut
Useat kaurajuomat
Virvoitusjuomat ja makeutetut juomat Urheilujuomat
Makeiset

Monet valmiit kastikepohjat, joita käytetään, voivat olla ultraprosessoituja. Kastikepohjat, jotka valmistetaan teollisesti ja joita myydään pitkällä säilyvyysajalla, saattavat sisältää esimerkiksi seuraavia ultraprosessoiduista tuotteista tuttuja ainesosia: Säilöntäaineet, kuten natriumbentsoaatti tai kaliumsorbaatti. Stabilointiaineet ja emulgointiaineet, kuten karrageeni tai soijalesitiini. Keinotekoiset tai teollisesti valmistetut makuaineet. Väriaineet ja modifioidut tärkkelykset, jotka parantavat tekstuuria ja ulkonäköä.

Jos kastikepohja taas valmistetaan yksinkertaisista ja luonnollisista raaka-aineista, kuten öljystä, voista, mausteista ja tuoreista vihanneksista ilman lisättyjä teollisia ainesosia, sitä ei pidetä ultraprosessoituna.

Esimerkiksi keskiviikkona 18.12.2024 lounaana Kokkolan kouluissa ja päiväkodeissa on ollut juustoinen kalakeitto. Sen ainesosiksi JAMIX MENU -sovelluksessa ilmoitettiin seuraavat:

Peruna, Vesi, SEITI (kala), Rasvaton MAITO (Suomi), vesi, rapsiöljy, muunnettu maissi- ja tapiokatärkkelys, emulgointiaine (E472e), aromi, väri (betakaroteeni). (maito), Vesi, juusto vähintään 37% (MAITO, hapate, suola, juoksute, happamuudensäätöaine (kalsiumkloridi), laktoositon voi, sulatesuolat (E331, E452, E339), muunnettu tapiokatärkkelys, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), väri (betakaroteeni). (maito), porkkana, purjo (100%) (EU), sipuli (Puola), tilli (alkuperä: Intia tai EU), Maltodekstriini (maissi), maissitärkkelys, aromit (KALA, ÄYRIÄISET), suola, sipuli, rapsiöljy, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), rosmariini, tilli, laakerinlehti. (kala, äyriäiset), Aromi, maltodekstriini (maissi), suola, maissitärkkelys, sokeri, porkkana, sipuli, purjo, rapsiöljy, persilja., Suola, Mustapippuri rouhittu, Valkopippuri jauhettu

Vaihtoehtoisesti kalakeiton voi valmistaa:
Peruna, seiti, porkkana, sipuli, purjo, suola, sipuli, vesi, kerma, mausteet: (mustapippuri, rosmariini, tilli, laakerinlehti)

Esitän, että Kokkolan kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin, joiden tarkoituksena on:
1) Poistaa ultraprosessoidut ruoat päiväkotien ja koulujen ruokalistoilta.
2) Korvata nämä ruoat puhtaista ja laadukkaista raaka-aineista valmistetuilla aterioilla, jotka eivät sisällä tarpeettomia lisäaineita tai liiallista prosessointia.
3) Painottaa ruokalistasuunnittelussa sesongin mukaisia, kotimaisia ja mahdollisuuksien mukaan ekologisesti tuotettuja raaka-aineita.
4) Varmistaa, että tarjottavat ateriat ovat monipuolisia, ravinteikkaita ja tukevat lasten terveyttä ja hyvinvointia.

Päiväkoti- ja kouluruokailu on Suomessa myös kiinteä osa kasvatusta ja opetusta, ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä, jotka ulottuvat ravitsemuksen lisäksi oppimiseen, terveyteen ja arvojen välittämiseen. Tällä hetkellä lapsille tarjottava prosessoitu päiväkoti- ja kouluruoka on ristiriidassa näiden arvojen kanssa, eikä raaka-aineen ja pitkälle teollisesti prosessoidun tuotteen välillä nähdä laadullista eroa, sillä vain ravintoaineiden määrä ratkaisee.

Toivon, että Kokkolan kaupunki ottaa huomioon lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja kehityksen tärkeyden ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta päiväkoti- ja kouluruokailu edistää lasten terveyttä parhaalla mahdollisella tavalla.

Vastuuhenkilö

Rene Ojala

Kokkola