Maistuva ja ravitseva kouluruoka on avainasemassa oppilaan kasvun, kehityksen, jaksamisen ja ennen kaikkea oppimisen kannalta.

Joensuun kuntalaisaloite

Terveyttä tukevan ja ravitsemuksellisesti laadukkaan kouluruoan puolesta Joensuussa

Aloitteen sisältö

Tämän kuntalaisaloitteen myötä esitän ultraprosessoidun ruoan poistamista päiväkotien ja koulujen ruokailusta, sekä sen korvaamista ravitsemuksellisesti laadukkaammilla, vähemmän prosessoiduilla ja terveellisillä vaihtoehdoilla.

Nykyisin joensuulaisissa päiväkodeissa ja kouluissa lapsille tarjotaan ultraprosessoitua ruokaa, kuten valmisruokia ja pitkälle jalostettuja elintarvikkeita.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että ultraprosessoitu ruoka saattaa sisältää runsaasti lisäaineita, säilöntäaineita sekä keinotekoisia maku- ja väriaineita, jotka voivat aiheuttaa lapsille erilaisia terveysongelmia. Näitä ovat muun muassa ilmavaivat, vatsakivut, ruoansulatusongelmat sekä jopa krooniset suolistosairaudet, erilaiset elimistön säätelyhäiriöt ja koko kehon matala-asteinen tulehdus.

Lisäksi ultraprosessoidut ruoat sisältävät usein esimerkiksi piilosokereita ja ultraprosessoituja kasvirasvoja, mikä saattaa pitkällä aikavälillä johtaa esimerkiksi ylipainoon ja muihin elintapasairauksiin.

Ravitsemuksellisesti köyhät, ultraprosessoidut ruoat voivat heikentää lasten keskittymiskykyä, energiatasoja ja jaksamista. Lapsuus ja nuoruus ovat kriittisiä aikoja fyysisen ja henkisen kehityksen kannalta, ja terveellisen, ravinteikkaan ruoan merkitys on suuri. Korkealaatuinen ravinto ei ainoastaan tue lasten terveyttä ja kehitystä, vaan myös parantaa oppimista ja hyvinvointia.

Käytännössä ultraprosessoidun ruoan erottaa siitä, jos sen ainesosaluettelossa on mainittu sellaisia raaka-aineita, joita ei käytetä kotikeittiöissä ja joita luonto ei itsessään ole raaka-aineeseen lisännyt. Niitä ovat esimerkiksi glukoosi-fruktoosisiirappi, maltodekstriini, proteiini-isolaatit, kovetetut kasvirasvat, väriaineet, aromiaineet, täyteaineet ja emulgointiaineet.

Esimerkkejä ultraprosessoiduista ruoista:
Margariinit ja levitteet
Pakattu leipä
Sulatejuusto
Aamiaismurosekoitukset
Keksit ja valmiskakut
Makeutetut jogurtit ja rahkat
Sokerittomat mehukeitot
Välipalapatukat
Makkarat ja leikkeleet
Valmiit pakasteateriat
Instantkeitot ja -nuudelit
Hampurilaiset
Valmispitsat
Perunalastut ja juustonaksut
Useat kaurajuomat
Virvoitusjuomat ja makeutetut juomat
Urheilujuomat
Makeiset

Monet valmiit kastikepohjat, joita käytetään, voivat olla ultraprosessoituja. Kastikepohjat, jotka valmistetaan teollisesti ja joita myydään pitkällä säilyvyysajalla, saattavat sisältää esimerkiksi seuraavia ultraprosessoituista tuotteista tuttuja ainesosia: Säilöntäaineet, kuten natriumbentsoaatti tai kaliumsorbaatti. Stabilointiaineet ja emulgointiaineet, kuten karrageeni tai soijalesitiini. Keinotekoiset tai teollisesti valmistetut makuaineet. Väriaineet ja modifioidut tärkkelykset, jotka parantavat tekstuuria ja ulkonäköä.

Jos kastikepohja taas valmistetaan yksinkertaisista ja luonnollisista raaka-aineista, kuten öljystä, voista, mausteista ja tuoreista vihanneksista ilman lisättyjä teollisia ainesosia, sitä ei pidetä ultraprosessoituna.

Esimerkiksi maanantaina 20.01.2024 lounaana Joensuun kouluissa ja päiväkodeissa on broileri-kasviskastike, keitetty täysjyväriisi, kaali-mangoiset kurpitsapalat salaatti, sekä sipulirouhe. Broileri-kasviskastikkeen ainesosiksi POLKKA OY sivuilla ruokalistoissa ilmoitettiin seuraavat:

Ainesosat: Broiler paistiliha kypsä (Broilerinliha 94 % (Suomi), vesi, jodioitu suola, muunnettu perunatärkkelys, stabilointiaineet (E 450, E 451), glukoosi, sakeuttamisaine (E 415). Broilerinliha saattaa sisältää luuta.); Vesi; Porkkanasuikale; Sipuli; Täysmehutiiviste, ananas (Ananastäysmehu tiivistestä (ei EU)); Suuruste, Maissitärkkelyshiutale G M K (Modifioitu maissitärkkelys.); Kastike/keittopohja kylmävalmist, tomaatti Knorr (Tomaattisose 37%, muunnettu tärkkelys, sokeri, maltodekstriini, suola, auringonkukkaöljy, sakeuttamisaineet (ksantaanikumi, natriumalginaatti), stabilointiaineet (E450, E516, E339), sitruunamehujauhe, valkosipuli, valkopippuri, porkkanajauhe, punajuurimehujauhe, aromit, väri (E150c), yrtit (rosmariini, meirami, timjami, oregano).); Soijakastike (Vesi, SOIJAPROTEIINIHYDROLYSAATTI, suola (16%).); Tomaattiketsuppi (espanjalainen tomaattisose (85%), sokeri, muunnettu perunatärkkelys, suola, happamuudensäätöaine (etikkahappo), säilöntäaineet (E202, E211), sakeuttamisaine (E412), aromi); punaviinietikka (punaviinietikka, säilöntäaine (kaliumdisulfiitti). Etikkahappopitoisuus 6 %); kanaliemijauhe selleritön (Suola, maltodekstriini, aromit, hiivauute, kananlihajauhe 2,7% (kananliha, hapettumisenestoaine (rosmariiniuutteet)), kananrasva 2,0% (kananrasva, hapettumisenestoaine (rosmariiniuutteet)), sipulijauhe, sipulimehutiiviste, sokeri, mauste, auringonkukkaöljy. Valmiin liemen suolapitoisuus on 0,7 %.); Valkosipulimurska (valkosipuli (80%, Espanja), vesi, sokeri, valkoviinietikka, happamuudensäätöaine (E330), säilöntäaine (E211)); Sokeri; Jodioitu mineraalisuola (natriumkloridi, kaliumkloridi, magnesiumsulfaatti, lysiinihydrokloridi, paakkuuntumisenestoaine (piioksidi), kaliumjodidi); mustapippuri

Vaihtoehtoisesti broileri-kasviskastikkeen voi valmistaa:
Broilerin fileet, paprika, kesäkurpitsa, porkkana, herkkusienet (valinnainen), kasvisliemi, tomaattipyre, oliiviöljy, suola, pippuri, kerma.

Esitän, että Joensuun kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin, joiden tarkoituksena on:
1. Poistaa ultraprosessoidut ruoat päiväkotien ja koulujen ruokalistoilta.
2. Korvata nämä ruoat puhtaista ja laadukkaista raaka-aineista valmistetuilla aterioilla, jotka eivät sisällä tarpeettomia lisäaineita tai liiallista prosessointia.
3. Painottaa ruokalistasuunnittelussa sesongin mukaisia, kotimaisia ja mahdollisuuksien mukaan ekologisesti tuotettuja raaka-aineita.
4. Varmistaa, että tarjottavat ateriat ovat monipuolisia, ravinteikkaita ja tukevat lasten terveyttä ja hyvinvointia.
5. Tehdään kustannus- ja hyötyanalyysi, joka vertaa nykyisten ultraprosessoitujen ruokien tarjoamisen kustannuksia ja vaihtoehtoisten raaka-aineiden kustannuksia, osoittaen, että ravitsemuksellisesti laadukkaampien ruokien tarjoaminen on pitkällä tähtäimellä taloudellisesti järkevää terveyskustannusten vähenemisen kautta.
6. Tehdään yhteistyötä paikallisten viljelijöiden ja tuottajien kanssa, tukien samalla paikallista taloutta ja vähentäen elintarvikekuljetuksista syntyviä ympäristövaikutuksia.
7. Julkaistaan vuosittain raportti, joka seuraa edistystä ja tarkastelee kouluruokailun vaikutuksia lasten terveyteen ja hyvinvointiin.
8. Osallistetaan vanhemmat, kuntalaiset ja koululaiset ruokalistojen suunnitteluun, jotta ruokalista vastaa yhteisön tarpeita ja toiveita.

Vastuuhenkilö

Jasmine Abrahamsson

Joensuu